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obtain a binding advisory opinion on 
the subject of a physician’s referrals, 
as described in § 411.370. CMS has not 
and does not issue a binding advisory 
opinion on the subject matter in 
§ 411.370, in either oral or written form, 
except through written opinions it 
issues in accordance with this subpart. 

[63 FR 1658, Jan. 9, 1998]

§ 411.387 Parties affected by advisory 
opinions. 

An advisory opinion issued by CMS 
does not apply in any way to any indi-
vidual or entity that does not join in 
the request for the opinion. Individuals 
or entities other than the requestor(s) 
may not rely on an advisory opinion. 

[63 FR 1658, Jan. 9, 1998]

§ 411.388 When advisory opinions are 
not admissible evidence. 

The failure of a party to seek or to 
receive an advisory opinion may not be 
introduced into evidence to prove that 
the party either intended or did not in-
tend to violate the provisions of sec-
tions 1128, 1128A or 1128B of the Act. 

[63 FR 1658, Jan. 9, 1998]

§ 411.389 Range of the advisory opin-
ion. 

(a) An advisory opinion states only 
CMS’s opinion regarding the subject 
matter of the request. If the subject of 
an advisory opinion is an arrangement 
that must be approved by or is regu-
lated by any other agency, CMS’s advi-
sory opinion cannot be read to indicate 
CMS’s views on the legal or factual 
issues that may be raised before that 
agency. 

(b) An advisory opinion that CMS 
issues under this part does not bind or 
obligate any agency other than the De-
partment. It does not affect the reques-
tor’s, or anyone else’s, obligations to 
any other agency, or under any statu-
tory or regulatory provision other than 
that which is the specific subject mat-
ter of the advisory opinion. 

[63 FR 1658, Jan. 9, 1998]

Subpart K—Payment for Certain 
Excluded Services

§ 411.400 Payment for custodial care 
and services not reasonable and 
necessary. 

(a) Conditions for payment. Notwith-
standing the exclusions set forth in 
§ 411.15 (g) and (k). Medicare pays for 
‘‘custodial care’’ and ‘‘services not rea-
sonable and necessary’’ if the following 
conditions are met: 

(1) The services were funished by a 
provider or by a practitioner or sup-
plier that had accepted assignment of 
benefits for those services. 

(2) Neither the beneficiary nor the 
provider, practitioner, or supplier 
knew, or could reasonably have been 
expected to know, that the services 
were excluded from coverage under 
§ 411.15 (g) or (k). 

(b) Time limits on payment. (1) Basic 
rule. Except as provided in paragraph 
(b)(2) of this section, payment may not 
be made for inpatient hospital care, 
posthospital SNF care, or home health 
services furnished after the earlier of 
the following: 

(i) The day on which the beneficiary 
has been determined, under § 411.404, to 
have knowledge, actual or imputed, 
that the services were excluded from 
coverage by reason of § 411.15(g) or 
§ 411.15(k). 

(ii) The day on which the provider 
has been determined, under § 411.406 to 
have knowledge, actual or imputed, 
that the services are excluded from 
coverage by reason of § 411.15(g) or 
§ 411.15(k). 

(2) Exception. Payment may be made 
for services furnished during the first 
day after the limit established in para-
graph (b)(1) of this section, if the QIO 
or the intermediary determines that 
the additional period of one day is nec-
essary for planning post-discharge 
care. It the QIO or the intermediary de-
termines that yet another day is nec-
essary for planning post-discharge 
care, payment may be made for serv-
ices furnished during the second day 
after the limit established in paragraph 
(b)(1) of this section.
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